Maksim Goncharov
Conflict Model of Positive Psychotherapy
PPT modelinde “nezaket(kibarlık)-dürüstlük(açıklık)” noktasının semptomların aşağıdaki şemadaki gibi açığa çıktığı, en incinebilir yer olduğunu düşünürüz.

PSS: Parasempatik Sinir Sistemi
Kibarlık tepkileri merkezi sinir sisteminin endokrin ve dengeleyici mekanizmalarına ve korku tepkisine denk gelir; merkezi sinir sistemindeki dürüstlük tepkileri saldırganlığa denk gelir. Aşırı dürüstlük saldırganlık gibi görünebilir. Aynı zamanda, saldırganlık özünde dürüstlükle bağlantılıdır. Fizyolojik olarak, dürüstlük sempatik sinir sistemini aktive eder ve kişiden aktif bir pozisyonda durmasını ve eyleme geçmeye hazır olmasını bekler. Bu doğrultuda, bu kişinin potansiyel problemleri büyük olasılıkla ilişkiler ve başarı boyutlarında ortaya çıkar.
Aşırı kibarlık korku gibi görünür. Parasempatik sinir sistemini aktive eder ve pasif-savunmacı duruma yol açar. Bu doğrultuda, potansiyel problemler büyük olasılıkla beden ve fantezi boyutlarında olacaktır: psikosomatik, fobik veya kaygı bozuklukları.
Yani, dürüstlük çatışmayı keskinleştiriyorsa, kibarlık da bunu kronik hale getirir.
Yine de, sertlik ve gerçeği dümdüz söylemenin fazla olması, şikayetin anlaşılması ve doğru şekilde tepki gösterilmesi bakımından aşırı kibarlığa göre çok daha fazla imkan sağlar.
Kaynak: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-030-33264-8_27
“Kibarlık vs Dürüstlük” için 6 yorum