Nossrat Peseschkian
Günlük Hayatın Pozitif Psikoterapisi
Sabırlı Melek: Çocuğun sorunlarından kendini geriye çeken fakat duygusal ilgi gösteren saf baba.
Kuramcı: Uzmanlık alanı kelimelerdir, eyleme geçmez. Çocuklarını kurama göre yetiştirir. Çocuğun biricikliğine az ilgi gösterir.

İnatçı: Çocukları çalışmalıdır, oyun oynamamalıdır. Çocuklarının bir yere gelmelerini ister. Çocuk yetiştirmesi inatla bunu başarmaya odaklıdır. Çocuğun neyi yapıp yapamayacağını belirler. Çocuğun kendi etkinliklerine özgürlük veya hoşgörü göstermez.

Diktatör: Çocuklarını asker gibi yetiştirir. Katı disiplini kesin bir düzenlilik, itaat, hırs ve dakiklik gerektirir. Bunların hepsinde ısrarcıdır. İç dünyasında pırlanta gibi bir kalbi olabilir fakat katılık ile yumuşaklığı eğitsel süreçte nasıl kombine edeceğini bilmez. Diktatör baba emirlerine uyulduğundan emin olur, hoşgörü göstermez.

Sihirbaz: Çocuklarına tam özgürlük verir, hoşlarına giden her şeyi yapmalarına izin verir. Çocuklar onu arkadaş gibi görür fakat anne babanın tutumundan dolayı sıkıntı çeker.
Hükümdar: Çocuklarına yetişkin gibi davranır. Onları övmez veya kınamaz. Düşünür ki sadece var olması çocukları yetiştirecektir; öyle ki “sessiz bir hizmetkar” olarak yetiştirme görevini yerine getirebilir.

Farklı baba tipleri üç farklı eğitsel kategoriye (babanın yetiştirilme tipi) yerleştirilebilir:
İkincil: Kuramcı, Diktatör, İnatçı
Saf-birincil: Sabırlı melek
Çifte-açmaz: Sihirbaz, Hükümdar
Muhtemelen çoğu ebeveyn çifte-açmaz yetiştirmeye eğilimlidir fakat baba rolü ikincil yeteneklere eğilimliymiş gibi görünüyor. Birincil yeteneklere aşırı vurgu anne rolünün tipik özelliği olabilir.
Tipler doğası gereği yaygın karakteristiklerin soyut özetleridir. Gerçeklik çok daha renklidir. Burada daha az saf form vardır, daha çok farklı karışımlar, tonlar ve dereceler vardır.
Tipik tutum ve davranışlar arasındaki büyük fark bir yanda, geleneksel tipolojiler diğer yanda, birincide tepki tipini dinamik olarak yakalarız çünkü gelişim koşulları buna bağlıdır. Mizaç ve yetenek burada ikincil bir rol oynar. Bunu daha da ileri götürürsek: Eğitsel form, ebeveyn rolü bile olsa, kader değildir, zamanla değişebilir.